Vooruitzicht bieden aan mensen met de diagnose glioblastoomMusic2Cancer ondersteunt dit onderzoek

Glioblastoom is de meest voorkomende kwaadaardige vorm van hersenkanker. De vooruitzichten voor patiënten zijn slecht. Gemiddeld leven mensen bij wie de diagnose glioblastoom gesteld is maar 15 maanden. Op dit moment bestaat de standaardbehandeling uit chirurgie, bestraling en chemotherapie. Maar de tumor volledig weghalen bij een operatie lukt helaas zelden en de therapie kent ernstige bijwerkingen, ook omdat het door de bloed- hersenbarrière lastig is om chemotherapie via de bloedbaan bij de hersenen te krijgen.

Het onderzoek
Na de operatie ontstaat in de hersenen een holte. Vaak keert de ziekte terug vanuit deze holte. De onderzoekers ontwikkelen een gel die de holte na operatie kan vullen. In deze gel zitten radioactieve bolletjes verpakt, die de tumor van binnenuit bestralen. Ook bevat de gel een medicijn dat zwellingen in de hersenen vermindert. Het is de bedoeling dat aan het eind van dit project al het benodigde voorwerk is gedaan om de gel gereed te hebben voor de eerste patiëntenstudies.

Hoe relevant is het onderzoek
Deze innovatieve behandelmethode zou een uitkomst kunnen bieden voor een patiëntengroep waar nu amper behandeling voor mogelijk is. Ook kunnen de zware bijwerkingen van een operatie worden opgevangen, doordat medicatie heel gericht in de hersenholte geplaatst kan worden.

Hoe is de keuze tot dit onderzoek tot stand gekomen
De organisatie van Music2Cancer heeft dit onderzoek in overleg met KWF Kankerbestrijding gekozen. Dit onderzoek kan kansen bieden aan mensen die op dit moment geen of heel weinig kans hebben. Het onderzoek is relevant en kan in de toekomst veel mensen helpen.